Ademluchttoestellen voorkomen zuurstoftekort

ademluchttoestellen

Er zijn een aantal beroepen waar ademluchttoestellen onmisbaar zijn. Dit zijn vooral beroepen waar de lucht vervuild is, bijvoorbeeld door rook en/of schadelijke dampen. Als je werkt met gevaarlijke stoffen moet je je echt bewust zijn van de risico’s die dit met zich mee brengt en weten hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen. De ideale samenstelling van de lucht die wij ademen is:

  • 78% stikstof
  • 21% zuurstof
  • 1% overige stoffen waaronder argon een kooldioxide

Er zijn stoffen die deze verhouding veranderen, bijvoorbeeld doordat ze zuurstof uit de lucht halen. Hierdoor zal het zuurstofpercentage afnemen, wat kan zorgen voor moeilijkheden met ademen en op zowel korte als lange termijn schade aanrichten aan het lichaam.

ademluchttoestellenWat zijn ademluchttoestellen?

Om schade te voorkomen aan het lichaam is het in sommige situaties van belang om ademluchttoestellen te gebruiken. Er zijn twee verschillende soorten adembescherming, namelijk afhankelijke en onafhankelijke. Afhandelijke zorgt voor filteren van aanwezige lucht door bijvoorbeeld een filtermasker. Onafhankelijke zorgt voor de toevoer van schone lucht, hieronder vallen dus alle toestellen die gebruik maken van perslucht zoals ademluchttoestellen.

Waaruit bestaan ademluchttoestellen?

Ze bestaan uit een ademluchtflessen, draagframe, drukregelaar, ademhalingsautomaat, een middendruktoevoerslang, een reserveluchtwaarschuwingsfluit, overdrukventiel en gelaatstuk. Tegenwoordig zijn veel flessen van kunsstof, hierdoor zijn ze een stuk lichter en makkelijker te tillen. Ook zijn ze hierdoor een stuk wendbaarder. Wat de wendbaarheid nog meer ten goede komt zijn ergonomische draagframes die helemaal kunnen worden aangepast op het postuur van de drager. Door al deze aanpassingen is het tegenwoordig een klein beetje minder zwaar om met deze toestellen te werken. Wel is het nog steeds verplicht om een opleiding gehad te hebben voor je ermee mag werken. Dit om de veiligheid van jezelf en anderen te garanderen.