Verstandig drinken: hoe doe je dat?

In het weekend is er natuurlijk niets leukers dan met z’n allen te gaan stappen. Een legendarisch avondje in je favoriete bar of dansclub met je beste vrienden en vriendinnen kan echter nog wel eens uitlopen tot een hevige kater de volgende ochtend. En hoe leuk het ook is om te feesten en te drinken, de volgende dag kun je jezelf nog wel eens afvragen of de kater het wel echt allemaal waard was. Gelukkig kun je ook met mate drinken en alsnog een geweldige avond beleven. Maar hoe doe je dat precies, verstandig drinken? Dat lees je in dit artikel.

Verstandig drinken is niet saai

Verstandig drinken, het klinkt misschien saai en als iets wat je ouders tegen je zouden zeggen. Maar zodra je dat idee los laat en het probeert, kom je er al snel achter dat je echt niet meer dan een paar glazen alcohol op een avond nodig hebt om het leuk te hebben. Bovendien behoud je veel meer de controle over je gedrag als je met mate drinkt. Gênante blunders zoals het appen van je ex of zoenen met die barman die je eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk vind kunnen op deze manier worden voorkomen. En het is ook nog eens beter voor je portemonnee en de kater de volgende dag! Binge drinking is niet alleen ontzettend slecht voor je gezondheid, het kan je op sommige avonden in situaties brengen waar je liever niet in had gezeten. Tijd om daar nu mee te stoppen dus!

Eet goed voordat je gaat drinken

Zorg dat je op de avond voor het drinken een goede bodem van voedsel hebt gelegd. Van drinken op een lege maag kun je namelijk al erg snel erg ziek worden. Je wilt natuurlijk niet degene van je vriendengroep zijn die voor middernacht alweer op de taxi naar huis moet worden gezet. Eet dus van tevoren een flinke maaltijd met koolhydraten en veel groenten, zoals bijvoorbeeld pasta.

Een limiet

Spreek met jezelf en je vrienden een limiet af. Binnen een tijdsbestek van 2 uur mag je niet meer dan 4 standaard glazen alcohol hebben geconsumeerd als je man bent, en niet meer dan 2 als je vrouw bent. Zodra je meer gaat drinken binnen zulke korte tijd kun je namelijk al snel zeer dronken worden. En dat is niet de bedoeling als je verstandig drinkt.

Drink voldoende water

Maak met jezelf de afspraak dat je na elk glas alcohol een glas water drinkt. Een kater is namelijk vooral een zwaar tekort aan vocht in het lichaam. Alcohol droogt je namelijk uit, en als je dat combineert met hard dansen, dan ben je binnen de kortste keren uitgedroogd. Door na elk glas alcohol een glas water te drinken, vul je je vochtgehalte steeds aan, waardoor je je gedurende de avond en de volgende ochtend een stuk beter zult voelen.

Offer jezelf op als chauffeur

Als je het lastig vind om zonder duidelijke reden te letten op hoeveel alcohol je consumeert, dan kun je met je vriendengroep afspreken dat jij degene bent die rijdt. Hierdoor draag je een grote verantwoordelijkheid over de veiligheid van jezelf en je vrienden. Jij bent tenslotte degene die iedereen veilig thuis af moet zetten. Door dit gevoel van verantwoordelijkheid zul je de behoefte om veel alcohol te drinken flink kunnen onderdrukken. En je vrienden zullen je dankbaar zijn. Sterker nog, je bent de held van de avond!